Wat is het doel van een hoofddoek?

Binnen de Islam is de relatie tussen lichaam en geest ontzettend belangrijk. Het hart kan tegen onzuiverheden worden beschermd door het lichaam goed te bedekken. Voor mannen geldt dat ze hun ogen van vrouwen af moeten houden.

Van vrouwen wordt verwacht dat ze kleding dragen die los om hun lichaam zit en dat ze zowel hun boezem als hun hoofd bedekken. Het doel van deze vorm van versluiering is om het hart zuiver te houden.

Wat staat er in de Koran?

Wanneer we de Koran openslaan en we lezen hoofdstuk 24, vers 32, dan staat daar dat vrouwen hun ogen neergeslagen dienen te houden en hun passie te beheersen. Het gaat erom dat moslimvrouwen niet met hun schoonheid te koop lopen.

Moslim Vrouwen kiezen ervoor om een hoofddoek te dragen om hiermee hun liefde voor Allah te laten zien. Daarnaast dient de hoofddoek ook om vrouwen de mogelijkheid te geven zich tegen ongewenste blikken van mannen te beschermen.

Er staat in Hoofdstuk 24, Vers 31 van de Koran dat mannen hun ogen neergeslagen dienen te houden. Er was eens een vrouw die de profeet Mohammed bezocht. Zij was uitzonderlijk mooi. Een metgezel van de profeet kon zijn ogen niet van de vrouw afhouden.

Toen de profeet dit opmerkte pakte hij de man bij zijn gezicht en draaide dit van de vrouw af. Hierdoor blijkt dat het binnen de Islam in eerste instantie voor mannen belangrijk is om hun blikken af te wenden.

Veiligheid

Nog een reden voor het dragen van een hoofddoek door vrouwen is voor hun persoonlijke veiligheid. Helaas is het nou eenmaal zo dat we niet in een Utopische wereld leven. Dit is dan ook de reden waarom we verzekeringen afsluiten en veiligheidsgordels dragen.

Door een hoofddoek te dragen heeft het voor mannen weinig zin om naar vrouwen te staren. Toch houdt het dragen van een hoofddoek helaas niet in dat vrouwen die deze dragen nooit lastiggevallen zullen worden.

Onder vrouwen en meisjes komen wereldwijd veel angststoornissen, eetstoornissen en psychische stoornissen voor. Ook neemt het aantal zelfmoorden onder tieners steeds meer toe. Dit is vooral het geval bij vrouwen in de leeftijd van 15 tot 24 jaar.

Vaak worden deze zelfmoorden in verband gebracht met het feit dat deze vrouwen in een cultuur leven waar een perfect lichaam het allerbelangrijkste is. De Islam is echter zwaar tegen dit soort dingen. Daar zijn persoonlijke kwaliteiten juist belangrijker dan uiterlijk.